ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О РАДУ ЗАДУЖБИНЕ ИВЕ АНДРИЋА

На годишњој седници Управног одбора Задужбине Иве Андрића, одржаној 5. фебруара о. г, чланови УО ЗИА - академик Миро Вуксановић,  председник, проф. др Стојан Дабић, потпредседник и чланови - академици Душан Ковачевић и Горан Петровић, проф. др Стојан Ђорђић, проф. др Срето Танасић, књижевник Радован Бели Марковић, новинар Радован Поповић и књижевни историчар и критичар др Марко Недић усвојили су Извештај о раду ЗИА у 2020. години и План рада за 2021. годину.
    Упркос великим променама у начину живота и пословања, с последицама на економију и културни и јавни живот, изазване светском пандемијом корона вируса, Задужбина Иве Андрића редовно је обављала предвиђене активности и реализовала све планиране пројекте. Врата Задужбине била су, упркос околностима, све време пандемије отворена за истраживаче, преводиоце, издаваче, представнике медија који су били заинтересовани за Андрићево стваралаштво и рад Задужбине.
    У 2020. години Задужбина је објавила пет књига Трећег кола Критичког издања дела Иве Андрића (у сва три кола сада их укупно има петнаест), и критички приређен роман Госпођица из Четвртог кола предала у штампу. Као резултат сарадње са издавачима одобрена су права за 41 монографско издање дела Иве Андрића: 21 у Србији у укупном тиражу од преко 40.000 примерака (Лагуна, Дерета, Вулкан, Сезамбук, Прима и други) и 20 у региону и иностранству у укупном тиражу од око 42.000 примерака на српском, енглеском, немачком, италијанском, румунском, бугарском, грчком, турском, јапанском, кинеском, корејском и малајалам језику (Мондадори – Италија, Жолнај  Ферлаг – Аустрија, Илетисим – Турска, Унискорп – Бугарска, Акантиладо – Шпанија и други); 16 издања у антологијама, серијским публикацијама и књигама односно аудио и филмским обрадама других аутора; 4 одобрења за издања у уџбеницима.
    Објављен је годишњак Свеске Задужбине Иве Андрића, бр. 37/2020, чиме је настављено редовно објављивање јединог часописа у нашој култури који је посвећен делу и животу једног писца. Штампана је публикација Иво Андрич – жизнь и творчество с намером да се издавачи у Русији подстакну на објављивање Андрићевих дела на руском језику. Обе публикације суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије.
    За књигу Легенда о в(ј)етром вијанима књижевнику Анђелку Анушићу додељена је Андрићева награда за најбољу збирку прича објављену на српском језику у 2019. години.
     Поводом стогодишњице објављивања дела Ex Ponto, Немири и Пут Алије Ђерзелеза, у сарадњи са Спомен-музејем Иве Андрића, организована је изложба о издањима тих Андрићевих дела у изворном облику и на страним језицима.
    Како се ове године навршава 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу, Задужбина планира да ту облетницу обележи, уколико то епидемиолошка ситуација дозволи, Свечаном академијом, затим посебним прилозима у часопису Свеске ЗИА, као и свечаним представљањем књига Критичког издања дела Иве Андрића. Задужбина ће настојати да кроз сарадњу са Министарством просвете и Министарством културе подстакне обележавање годишњице у школама и библиотекама. Са посебном пажњом Задужбина ће настојати да подстакне представнике писаних и електронских медија да акцентују значај обележавања шездесетогодишњице Андрићеве Нобелове награде.
    Задужбина Иве Андрића уложиће напоре да и током 2021. године одговори на све изазове тренутка и да своју делатност прилагоди ситуацији и настави са пласманом Андрићевих дела у земљи и свету и са критичким приређивањем и објављивањем Андрићевих дела у оквиру Критичког издања дела Иве Андрића које је започето 2016. године, као и да обавља редовне активности предвиђене Статутом.

У четрдесет петој години постојања, Задужбина Иве Андрића континуирано извршава један од основних циљева и задатака – стара се о издавању Андрићевих дела, помажићи истраживања о пишчевом стваралаштву и животу, истовремено дајући тиме и велики допринос унапређењу српске културе уопште.

У току је Конкурс за избор новог управника Задужбине Иве Андрића.
 
У Београду, 5. фебруара 2021.


 Др Жанета Ђукић Перишић,
управница Задужбине Иве Андрића