Одлука о Андрићевој награди за 2020.


Бр. 1821 / 22. 09. 2021.


Према тестаментарној вољи Иве Андрића, Задужбина Иве Андрића 1976. године установила је Андрићеву награду за најбољу приповетку, циклус, односно збирку приповедака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године.

Жири Андрићеве награде, у саставу: проф. др Александар Јовановић, председник, др Марко Недић и проф. др Петар Пијановић, чланови, детаљно размотривши збирке приповедака и приче објављене у периодици 2020. године, на завршној седници одржаној 22. септембра 2021. године у Задужбини Иве Андрића, једногласно је донео

                    
О Д Л У К У

да се Андрићева награда за 2020. годину додели Дејану Стојиљковићу за збирку приповедака  Неонски блуз (Лагуна, Београд).
У најужем избору биле су и књиге Дејана Симоновића Безглаво, (Оксиморон, Београд) и Емсуре Хамзић, Скарабеј од жада, (Агора, Зрењанин – Нови Сад).
Спајајући исконску жудњу за приповедањем са новим осећањем историје и модерним културним сензибилитетом, Дејан Стојиљковић је у збирци Неонски блуз остварио низ упечатљивих приповедних ситуација кроз које се његови јунаци непрестано крећу између архетипског и предачког наслеђа, са једне стране, и налога савременог тренутка,  са друге стране.
У Београду, 22. септембра 2021. године

                        
Чланови Жирија

Проф. др Александар Јовановић, председник
Др Марко Недић
Проф. др Петар Пијановић